Site en françaisView this website in English Zoeken

Wetenschap en Cultuur op het Koninklijk Paleis - Tentoonstelling ‘Verwondering!’

20 juli 2018 - Van 22 juli tot 2 september gaat in het Koninklijk Paleis te Brussel de dertiende editie van Wetenschap en Cultuur op het Paleis door. In die context organiseren de FOD Kanselarij van de Eerste Minister, de POD Wetenschapsbeleid (BELSPO) en de federale wetenschappelijke instellingen (FWI's) de tentoonstelling 'Verwondering' die toegankelijk is voor het grote publiek en die het federale culturele en wetenschappelijke erfgoed in de kijker zet met een rijkelijke selectie van voorwerpen en kunstwerken, waarbij soms erg uiteenlopende disciplines samenvloeien.

Expo Verwondering-Emerveillement

Verwondering, een andere kijk op de wereld

Wat hebben een aurora borealis, een heliometer met ongelijke brandpuntsafstanden, een satellietbeeld, een gegraveerde zilveren boekomslag, deepsky-objecten, een trompet met zeven bekers of een beeld in verchroomd staal met elkaar gemeen?
De nieuwsgierigheid, bewondering, verbazing of betovering die ze bij de eerste aanblik opwekken: ze laten onze ogen stralen van verwondering!

Of het nu gaat om de schoonheid van de natuur, de schittering van de sterren of de ontdekking van een wetenschappelijk principe, verwondering is een gemoedstoestand en een manier om de werkelijkheid waar te nemen. Het gaat erom de wereld op een creatieve, bevragende manier te bekijken om die beter te kunnen begrijpen, voortdurend op een nieuwe manier te interpreteren en betekenis te geven. Aangedreven door onze zintuigen roept verwondering een emotionele reactie op waardoor we het onbekende willen opzoeken, de realiteit willen overstijgen en zo nieuwe kennis kunnen verwerven of nieuwe wegen durven verkennen. Het is onze verwondering die ons aanzet om de wereld op een andere manier waar te nemen, te leren en verder te gaan, weg van het alledaagse.

Bijdrage BIRA aan de tentoonstelling

Eén van de blikvangers op de tentoonstelling is het 1:4 schaalmodel van de ExoMars satelliet Trace Gas Orbiter, dat het NOMAD-instrument met zich meedraagt, een state-of-the-art spectrometer van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie. Dat de mens in staat is om een satelliet de ruimte in te sturen, deze in een veilige baan rond een andere planeet (in dit geval Mars) te brengen om er de samenstelling van diens atmosfeer in kaart te brengen, blijft verwondering oproepen. Dat we daarmee tevens op zoek gaan naar sporen van methaan en leven op Mars doet ons alleen nog maar meer dromen.

ExoMars

Daarnaast laten we u ook met veel plezier meegenieten van prachtige beelden van de Aurora Borealis. Poollicht, dat aan het BIRA bestudeerd wordt, is een lichtverschijnsel dat voortkomt uit de interactie tussen de atmosfeer van de aarde en de zon. Door hun onvoorstelbaar mooie aanblik vormen ze een ware bron van verwondering.

Aurora


Meer weten?

Tentoonstelling op uitnodiging van het Koninklijk Paleis in Brussel in een samenwerking tussen de FOD Kanselarij van de Eerste Minister en de POD Wetenschapsbeleid.

Logo Belspo Partners

 

Link naar de website van het Federaal Wetenschapsbeleid
Link naar de Federale Portaalsite