Skip to main content

Engineering voor ruimte-aeronomie

Instrumenten aan de grond, op ballons, raketten en satellieten worden gebruikt om de fysische en scheikundige samenstelling van de Aardse en andere planetaire atmosferen en van de interplanetaire ruimte te bestuderen. Het voornaamste onderzoeksgebied is het van op afstand meten van de chemische samenstelling van atmosferen door middel van spectrometrie in het UV tot infrarode spectrum en dit zowel vanaf de grond als vanuit de ruimte.

Het ingenieursteam van BIRA-IASB speelt een belangrijke rol in het bereiken van deze wetenschappelijke doelen. Ze zijn verantwoordelijk voor het ontwerp en de fabricatie van de noodzakelijke instrumenten in samenwerking met Belgische industriële partners en voor de technische ondersteuning van de wetenschappers. Hun kennis omvat alle stappen van een idee tot een volledig operationeel instrument.

We zijn blij u een nieuwe introductiefilm te kunnen presenteren, waarin het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie in al haar facetten wordt voorgesteld. Ontdek de vele onderzoeksdomeinen en maatschappelijke uitdagingen waarin het Instituut actief is.
Het BIRA stuurt een instrument naar Venus. Het VenSpec-H instrument zal meevliegen met de EnVision-missie, die zopas geselecteerd werd door ESA en waarvan de lancering gepland is in 2031-2032.
Het BIRA werkt aan een nieuw ruimte-instrument, 3DEES, in consortium met de Université Catholique de Louvain en QinetiQ Space, om de ruimtestralingsomgeving van de aarde te bestuderen aan boord van de PROBA-3-satelliet van ESA.
Een team van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie werkt aan de karakterisering van een ruimte-instrument, MAJIS genaamd, voor de JUICE-missie van ESA naar de planeet Jupiter en zijn ijsmanen.
Twee Belgische CubeSats, PICASSO (van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie) en SIMBA (van het Koninklijk Meteorologisch Instituut) samen met een 50-tal kleine satellieten gelanceerd tijdens de allereerste Europese Vega SSMS-vlucht.
Picosatelliet PICASSO, de Belgische CubeSat, is met succes geïntegreerd in zijn lanceerdispenser. PICASSO is gericht op aardobservatie en ruimtewetenschap.
Megasteden in Centraal Afrika zijn van bijzonder belang voor luchtkwaliteitsmetingen, omdat deze regio een hotspot is van formaldehyde (H2CO).
Vandaag publiceert het prestigieuze wetenschappelijk tijdschrift Nature twee artikels met de eerste resultaten van het Belgisch instrument NOMAD aan boord van de ExoMars Trace Gas Orbiter, TGO.