Skip to main content

Educatieve leermiddelen (tools, materiaal voor leerkrachten)

Ruimte-aeronomie-onderwerpen in middelbare scholen, in STEM-klassen,...

Ruimteweer

Meteoren, vuurbollen

  • Adopteer een radio-ontvanger en zoek meteoren!

    Met dit mobiel meteorenstation kan je live radiometeoren tonen. Het is een boeiend burgerwetenschapsproject voor het secundair onderwijs. Het leent zich ideaal als STEM-project in de klas.
     

  • "Radio Meteor Zoo": helpen bij echt onderzoek

    Help ons bij het identificeren van de verschillende en complexe vormen van meteoorecho's in BRAMS-radiodata tijdens meteorenregens. Het oog blijft de beste detector voor onze enorme hoeveelheid gegevens.
     

  • Detecteren en karakteriseren van vuurbollen

    Bepalen van hun banen, trajecten, afmetingen, .... Het is ook de bedoeling om mogelijke meteorieten die met deze vuurbollen verband houden, op de grond te vinden voor latere analyse in het laboratorium.
     

Ruimtemissies

  • Lesmateriaal “Banen en straling”

    Een online tool waarmee je op elke hoogte in de ruimte kan inschatten wat de verwachte stralingsdosis is. In deze cursus laten we zien hoe je de tool in de klas kan gebruiken om de stralingsdosis te bepalen op een denkbeeldige ruimtereis. Vervolgens wordt bekeken hoe gevaarlijk deze dosissen zijn…
     

  • Mars in een doos: natuurkunde- en scheikunde-experimenten

    Een educatief project om middelbare scholieren kennis te laten maken met fundamentele wetenschap door middel van baanbrekend onderzoek op Mars. Het is een doos vol materialen voor natuurkunde- en scheikunde-experimenten, en aanvullend materiaal over de rode planeet.
     

  • Ballonnen voor wetenschap: leerlingenexperimenten in de bijna-ruimte

    Elk jaar sturen studenten uit alle landen - tussen 15 en 19 jaar oud - hun zelfbedachte en zelfgemaakte experiment de "ruimte" in met een ballon in de stratosfeer. Deelnemen lijkt erg op een echte wetenschappelijke missie in de ruimte, uitgevoerd door een team gedurende één schooljaar.
     

Klimaatverandering

  • Prometeruse helpt tieners klimaatverandering aan te pakken
    Een netwerk van leerlingen, leerkrachten, wetenschappers en vrijwilligers werkt elk jaar grensoverschrijdend samen aan een burgerwetenschapsproject om hun gemeenschap te helpen de oorzaken en oplossingen van klimaatverandering te begrijpen.  

 

Contacteer de communicatiedienst van het BIRA