Skip to main content

Chemische samenstelling en klimaat

Veranderingen in het aardsysteem als gevolg van menselijke activiteiten en hun impact op het leven en de natuurlijke omgeving zijn misschien wel de grootste milieu-uitdaging waarmee we in de eenentwintigste eeuw worden geconfronteerd.

Om besluitvormers te informeren over de mitigatie van, en de aanpassing aan de klimaatverandering, is een systematische monitoring van de wereldwijde atmosfeer en het klimaatsysteem nodig.

Het BIRA is betrokken bij meerdere belangrijke internationale programma's en projecten, zoals:

  • ESA Climate Change Initiative (CCI)
  • Copernicus Atmosphere Monitoring (CAMS)
  • Climate Change Service (C3S)
We zijn blij u een nieuwe introductiefilm te kunnen presenteren, waarin het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie in al haar facetten wordt voorgesteld. Ontdek de vele onderzoeksdomeinen en maatschappelijke uitdagingen waarin het Instituut actief is.
Een BIRA-wetenschapper behoort tot de 2% meest geciteerde onderzoekers ter wereld, volgens de internationale Stanford-ranglijst. We interviewden Jean-François Müller over zijn leven en carrière in het wetenschappelijk onderzoek.
Interview met BIRA-wetenschapper Alexis Merlaud, op expeditie in ANtarctica om aërosolen in de atmosfer te meten aan het Princess Elisabeth-poolstation.
Het gat in de ozonloog boven het zuidpoolgebied is dit jaar, omwille van de uitzonderlijke koude temperaturen in de stratosfeer, erg diep.
Sinds het begin van de coronacrisis tot op vandaag, gebruiken wetenschappers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) satellietgegevens van TROPOMI om het verband te onderzoeken tussen COVID-19-maatregelen en de stikstofdioxide-niveaus (NO2)
Het BIRA heeft een artikel in Nature Geoscience gepubliceerd, dat de eerste satellietdetectie van waterstofnitriet (HONO, ook wel salpeterigzuur genoemd) met behulp van het TROPOMI-satellietinstrument voorstelt.
Een ICOS-synthesestudie die de vingerafdruk van de zomerdroogte van 2018 in Europa beschrijft door middel van CO2-metingen.
De lancering van Vega Vlucht VV16, die de Belgische CubeSats PICASSO en SIMBA in een baan om de aarde zal brengen, is uitgesteld tot augustus.
Is de lucht helderder en blauwer sinds het begin van de lockdown? Waar komt de kleur van de hemel of lucht vandaan.
Onderzoek met instrumenten die vanuit de ruimte en vanop de grond dergelijke branden detecteren maakt deel uit van het Copernicus-programma, gecoördineerd door de Europese Commissie.
ICOS (Integrated Carbon Observation System) label voor het Maïdo-station op Île de la Réunion voor BIRA.