Skip to main content

Luchtkwaliteit

Luchtvervuiling heeft een ernstig impact op onze gezondheid en het milieu.

Luchtkwaliteit-meetinstrumenten zoals TROPOMI (aan boord van Sentinel-5P) laten een meer nauwkeurige detectie dan ooit tevoren toe van:

  • vervuilingsbronnen op stedelijke schaal
  • kleinschalige atmosferische effecten op de regionale klimaatverandering
  • gevaren voor de luchtvaart door vulkaanuitbarstingen

Om te verzekeren dat de producten geleverd door luchtkwaliteitssensoren aan boord van satellieten voldoen aan de vereisten in termen van nauwkeurigheid en toepasbaarheid, heeft het BIRA een robuuste validatiestrategie ontwikkeld, steunend op gevestigde en traceerbare referentiemetingen.

We zijn blij u een nieuwe introductiefilm te kunnen presenteren, waarin het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie in al haar facetten wordt voorgesteld. Ontdek de vele onderzoeksdomeinen en maatschappelijke uitdagingen waarin het Instituut actief is.
Een BIRA-wetenschapper behoort tot de 2% meest geciteerde onderzoekers ter wereld, volgens de internationale Stanford-ranglijst. We interviewden Jean-François Müller over zijn leven en carrière in het wetenschappelijk onderzoek.
Sinds het begin van de coronacrisis tot op vandaag, gebruiken wetenschappers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) satellietgegevens van TROPOMI om het verband te onderzoeken tussen COVID-19-maatregelen en de stikstofdioxide-niveaus (NO2)
Het BIRA heeft een artikel in Nature Geoscience gepubliceerd, dat de eerste satellietdetectie van waterstofnitriet (HONO, ook wel salpeterigzuur genoemd) met behulp van het TROPOMI-satellietinstrument voorstelt.
Het TROPOMI-satellietinstrument heeft tijdens de lockdown wereldwijd een afname van de stikstofdioxidevervuiling gedetecteerd. In sommige delen van China lijkt de stikstofdioxidevervuiling weer te zijn toegenomen, zelfs iets meer dan in voorgaande jaren.
Is de lucht helderder en blauwer sinds het begin van de lockdown? Waar komt de kleur van de hemel of lucht vandaan.
De werkelijkheid is complex. Hier zijn enkele wetenschappelijke feiten over luchtvervuiling en luchtkwaliteit. Niet alle soorten luchtvervuiling zullen afnemen.
De lockdown van steden in de Chinese provincie Hubei legde een hele gemeenschap stil. De impact op de luchtkwaliteit is duidelijk waarneembaar vanuit de ruimte.
Onderzoek met instrumenten die vanuit de ruimte en vanop de grond dergelijke branden detecteren maakt deel uit van het Copernicus-programma, gecoördineerd door de Europese Commissie.
ICOS (Integrated Carbon Observation System) label voor het Maïdo-station op Île de la Réunion voor BIRA.
Megasteden in Centraal Afrika zijn van bijzonder belang voor luchtkwaliteitsmetingen, omdat deze regio een hotspot is van formaldehyde (H2CO).