Skip to main content

Stratosferisch ozon

Het BIRA bestudeert de stratosfeer van de Aarde door te kijken naar de lange termijn-veranderingen in stratosferisch ozon en de evolutie van broeikasgassen.

Deze belangrijke componenten zullen gemeten worden door de ALTIUS-satellietmissie, een innoverend ontwerp gecreëerd door BIRA-wetenschappers.

Het BIRA richt zich ook op belangrijke gerelateerde parameters, zoals:

  • vulkanische aerosolen
  • polaire stratosferische wolken
  • gehalogeneerde verbindingen (organische verbindingen die halogeenatomen bevatten)

De ontwikkeling van het BASCOE-model en -data-assimilatiesysteem hebben ervoor gezorgd dat het BIRA sterk staat op het vlak van de modellering van de chemische samenstelling van de stratosfeer, evenals zijn kwantitatieve vergelijking met grond- en satellietobservaties.

Stratosferisch ozon
We zijn blij u een nieuwe introductiefilm te kunnen presenteren, waarin het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie in al haar facetten wordt voorgesteld. Ontdek de vele onderzoeksdomeinen en maatschappelijke uitdagingen waarin het Instituut actief is.
Dr. Ir. Ann Carine Vandaele is de nieuwe directeur-generaal van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie.
Op 31 januari bezocht Koning Filip van België de Pool Ruimte en het Instituut voor Ruimte-Aeronomie. Wetenschappers van het BIRA gaven hem een kijkje in ons onderzoek naar klimaat, luchtkwaliteit en de ozonlaag.
Het wereldwijde CAMS-systeem (Copernicus Atmosphere Monitoring Service), dat dagelijks analyses en voorspellingen levert over de samenstelling van de atmosfeer, heeft sinds 27 juni 2023 een belangrijke upgrade ondergaan.
De impact van de toenemende biologisch actieve UV- en ruimtestraling en de gevolgen voor de menselijke gezondheid, planten en ecosystemen, zoals kanker en cellulaire disfuncties.
2 september was het twee jaar geleden dat PICASSO werd gelanceerd, de eerste CubeSat-missie van het BIRA.
De Pool Ruimte in Ukkel opent zijn deuren op 24 en 25 september 2022.
Interview met BIRA-wetenschapper Alexis Merlaud, op expeditie in ANtarctica om aërosolen in de atmosfer te meten aan het Princess Elisabeth-poolstation.
Het gat in de ozonloog boven het zuidpoolgebied is dit jaar, omwille van de uitzonderlijke koude temperaturen in de stratosfeer, erg diep.
De lancering van Vega Vlucht VV16, die de Belgische CubeSats PICASSO en SIMBA in een baan om de aarde zal brengen, is uitgesteld tot augustus.
Twee Belgische CubeSats, PICASSO (van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie) en SIMBA (van het Koninklijk Meteorologisch Instituut) samen met een 50-tal kleine satellieten gelanceerd tijdens de allereerste Europese Vega SSMS-vlucht.
Het grootste gat in de ozonlaag ooit over de Noordpool. Ongebruikelijke meteorologische omstandigheden zijn verantwoordelijk.