Skip to main content

Educatie en communicatie ruimte-aeronomie

Wetenschappers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) leveren educatieve diensten aan hogescholen of universiteiten, en doen aan wetenschapscommunicatie naar een algemeen publiek. Zij organiseren o.m. tentoonstellingen en opendeurdagen, geven publieke voordrachten, schrijven artikels voor het grote publiek en houden jullie op de hoogte via sociale media van hun meest recente atmosfeeronderzoeksbelevenissen.

Schaalmodel ExoMars Koninklijk Paleis Brussel
We zijn blij u een nieuwe introductiefilm te kunnen presenteren, waarin het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie in al haar facetten wordt voorgesteld. Ontdek de vele onderzoeksdomeinen en maatschappelijke uitdagingen waarin het Instituut actief is.
Dr. Ir. Ann Carine Vandaele is de nieuwe directeur-generaal van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie.
Internationale Dag van Vrouwen en Meisjes, een eerbetoon aan een heel bijzondere collega, Martine De Mazière.
Op 31 januari bezocht Koning Filip van België de Pool Ruimte en het Instituut voor Ruimte-Aeronomie. Wetenschappers van het BIRA gaven hem een kijkje in ons onderzoek naar klimaat, luchtkwaliteit en de ozonlaag.
Voor de eerste keer in de geschiedenis opent het station voor radio-astronomie in Humain zijn deuren voor het publiek op zaterdag 9 en zondag 10 september. Wetenschappers van het BIRA zullen ter plaatse zijn om je te vertellen over hun waarnemingen en onderzoek.
Catalina Poraicu, een doctoraatsonderzoekster in atmosferische modellering aan ons Instituut, werd geselecteerd voor de vierde editie van Soapbox Science Brussels, een evenement dat wetenschappers en het publiek in direct contact wil brengen, interesse in wetenschappelijk onderzoek wil stimuleren en de zichtbaarheid van vrouwelijke en niet-binaire onderzoekers wil vergroten.
Van 20 april tot 25 juni is in Elsene, Brussel, een urban en hedendaagse kunsttentoonstelling geopend, geïnspireerd door de wetenschap en met bijdragen van BIRA-wetenschappers.
Samen met de inspanningen die we bij BIRA het leveren op het gebied van onderwijs en outreach, willen we deze dag markeren door een kunstwerk van Ward Neefs te onthullen, als symbool voor onze intenties om ons te blijven inspannen voor inclusiviteit.
Op zondag 27 november is het de Dag van de Wetenschap, en we laten het weer knallen!
Van 17 tot 21 oktober vinden tal van activiteiten, lezingen en publieke evenementen plaats in het kader van de Belgian Space Week.
Alle posters van de opendeurdagen in september 2022 op een rij.
De 15de editie van de tentoonstelling Wetenschap & Cultuur in het Koninklijk Paleis wordt voorgesteld door het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) van 23 juli tot 28 augustus.
BIRA-wetenschappers en ingenieurs te vinden op Astropolis Space Village, Oostende, op 19 en 20 juli !
De Pool Ruimte in Ukkel opent zijn deuren op 24 en 25 september 2022.
In het kader van het project "A Touch of Space weather" organiseert het BIRA een jingle-wedstrijd die zich richt tot blinde en slechtziende leerlingen van middelbare scholen.
Zondag 28 november is het de Dag van de Wetenschap, ontdek alle activiteiten die je online vanuit eigen huis kan doen, waaronder 4 activiteiten van het BIRA voor 4 tot 104 jaar!
Bij het BIRA wilden we de kans van World Space Week niet missen om onze wetenschappers en ingenieurs in de ruimte-aeronomie te vieren! Met het thema van dit jaar "Vrouwen in de Ruimte", dachten we dat dit een perfect moment zou zijn om een paar van BIRA's onderzoeksters aan het woord te laten.
Astropolis, het nieuwe Space Science Center in Oostende opent deze zomer eindelijk zijn deuren! Het BIRA zal ook aanwezig zijn op 22 & 23 juli met leuke familieactiviteiten.
Op zaterdag 26 juni 2021, van 14u tot 17u, zullen 12 vrouwelijke en niet-binaire wetenschappers in België vertellen over hun onderzoek tijdens het evenement Soapbox Science Brussels, op het Beursplein in Brussel.
11 februari is het de Internationale Dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap. In deze video heben we een open discussie over de genderdiversiteit in wetenschapperlijk onderzoek.
Zondag 22 november is het de digitale Dag van de Wetenschap, ontdek alle activiteiten die je van thuis uit kan doen, waaronder 4 activiteiten van het BIRA van 4 tot 104 jaar!
Op zaterdag 10 oktober, van 14u tot 17u10 zullen zeven wetenschapsters u vertellen over hun onderzoek tijdens het eerste Soapbox Science-evenement in België
Het Euro Space Center is de ideale plek om de wereld van de ruimtevaart te ontdekken met het hele gezin, maar het stelt ook jongeren in staat om er te verblijven voor een volledige onderdompelingscursus, of het nu in een schoolomgeving is of op vakantiekamp.
De geboorte van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie, verstrengeld en verweven met de opkomst van het ruimtetijdperk
De UGent Volkssterrenwacht Armand Pien opent vandaag opnieuw zijn deuren voor het publiek en heeft heel wat nieuwe Marswetenschap voor u voorbereid: een tentoonstelling, een Mars-thema-avond en een online crash course.